Fotoğrafım
Istanbul, Türkiye
Hassas yürekler taşıyoruz. Camdan, çatlayan, buğulanan, kırılan.. Candan dost aramamız da bu yüzden. Camdan anlayan..

27 Kasım 2008 Perşembe

Deli olmak ne demek bilmiyorum

“Deli olmak ne demek bilmiyorum” diye fısıldadı. “Ama deli olmadığımı biliyorum. Başarısız bir intihar girişimi benimkisi, hepsi bu.
“Kendi dünyasında yaşayan herkes delidir. Şizofrenler, psikopatlar, manyaklar. Yani, başkalarından farklı olanlar.
“Yani senin gibiler mi?”
Zedka soruyu duymazdan gelerek devam etti: “ Öte yandan bir Einstein var, zaman ile uzamın ayrı şeyler değil bir karışım olduğunu söylüyor. Ya da bir Kristof Kolomb, dünyanın öte ucunda bir uçurum değil başka bir kıta olduğunu ileri sürmüş. Ya da insanoğlunun Everest’in zirvesine ulaşabileceğine inanan bir Edmond Hillary var. Sonra Beatles, bambaşka bir müzik yarattılar, eski çağlardaki insanlar gibi giyindiler. Bütün bu kişiler ve daha binlercesi, hep kendi dünyalarında yaşadılar.”

“Bu deli kadın bayağı akıllıca konuşuyor” diye düşündü Veronika. Annesinin anlattığı kimi öykülerde azizlerin İsa Peygamber ile, Bakire Meryem ile konuştuklarına yemin ettiklerini hatırladı. Onlar da mı kendi dünyalarında yaşıyorlardı?

“Bir seferinde bir kadın görmüştüm, yakası iyice açık bir entari giymişti, gözleri donuk donuk bakıyordu, hava eksi beş dereceyken Lyubliyana sokaklarında dolaşıyordu. Sarhoş olduğunu sandım, ona yardım etmeye çalıştım, ama ona ceketimi verme önerimi reddetti. Belki onun dünyasında mevsim yazdı, bedeni onu bekleyen kişinin tutkusuyla ısınmıştı. O kişi yalnızca onun deli hayallerinde yaşıyorsa bile, istediği gibi yaşamaya ve ölmeye hakkı vardı, ne dersin ?”
Veronika ne diyeceğini bilemedi, ama deli kadının sözleri ona akıllıca gelmişti. Kimbilir, belki de Lyubliyana sokaklarında yarı çıplak dolaşan bu kadın kendisiydi.

“Sana bir öykü anlatacağım” dedi Zedka. “Çok güçlü bir büyücü, bütün bir ülkeyi yok etmek ister, o ülke halkından herkesin su çektiği bir kuyuya sihirli bir madde atar. Kuyunun suyunu kim içerse delirecektir.
Ertesi sabah, herkes kuyudan su çekip içer, hepsi delirir. Yalnızca kraliyet ailesi, kendilerine ait özel bir kuyudan su içtiklerinden, sihirbaz o kuyuya ulaşıp zehirleyemediğinden delirmezler. Tabii kral çok kaygılanır, halkın sağlığını ve güvenliğini sağlamak için bir dizi emir verir. Ancak polisler ve askerler de halkın su içtiği kuyudan su içtikleri için, kralın emirlerini saçma bulur ve uygulamazlar.
Ülkede yaşayanlar kralın emirlerini duyduklarında onun çıldırdığına inanırlar., hep birlikte şatosunun önünde toplanıp tacını ve tahtını bırakması için gösteriler yaparlar. Umutsuzluk içindeki kral tahtından vazgeçmeye hazırlanırken kraliçe ona engel olarak der ki: “Gel biz de o kuyudan su içelim, o zaman biz de onlar gibi oluruz.”
Ve öyle yaparlar: Kral ile kraliçe de cinnet suyunu içip anında saçma sapan konuşmaya, davranmaya başlarlar. Bu durumda halk taşkınlığından dolayı pişman olur; öyle ya maden kral bu kadar bilgece konuşuyor. Onu alaşağı etmenin bir anlamı yoktur.
Ülkede barış ve huzur yeniden hüküm sürer, bu halk komşularından epeyce farklı bir hayat tarzı benimsemiştir ama kral ölene dek ülkesini yönetebilmiştir.”
Veronika güldü
“Sen bana hiç deli gibi görünmüyorsun” dedi.
“Deliyim elbette. Gerçi tedavi görüyorum ama deliliğimin devam etmesini istiyorum; yaşamımı başkalarının istediği gibi değil de kendi hayallerime uygun biçimde sürdüreyim, fena mı ? O dışarıdakiler kimler biliyor musun?”
“Hep aynı kuyunun suyundan içmiş olanlar”
“İyi bildin” dedi Zedka. “Kendilerini normal sanıyorlar, çünkü hepsi aynı şeyleri yapıyorlar. Ben de işte, onların kuyusundan içmiş numarası yapacağım.”
“o dediğini ben çoktan yaptım. Esas sorunum da bu zaten. Hiç depresyon geçirmedim, ne derin bir keder, ne de müthiş bir mutluluk duymuşluğum vardır. Olmuşsa bile kısa sürmüştür. Benim sorunlarım herkesinden farksız.

(Paulo Coelho’nun, Veronika Ölmek İstiyor adlı kitabından alıntıdır.)


Bazen düşünüyorum: o kuyunun suyundan içen kim?


5 yorum:

Adsız dedi ki...

=)
insülin şokunu ı kitaptan öğrenmiştim..

ingiterede şizofren düşünce derneği var diye duydum..
kendi düşünce yapılarının doğru olduğuna inananlar kurmuş..

suyu kim içti bilmem ama her farklı insan grubu gibi..
tedirgin edici.. ikisinin karşılaşması..

sevgiyle
atalet..

bi de resim süper..

Adsız dedi ki...

iyiyim.. yazı yazıyodum :) (napıyon dediğinde) şimdi seni okuycam..

deli deliyi dakkasında der başlıktan yola çıkarak okumaya gidiyom şimdi seni..

öperim..

uctemmuz dedi ki...

Bana neler hatırlattı bu yazı, inanamıyorum.:)

Yıl 1987, işe yeni başlamışım, para bu ülkede yeni yeni konuşulmaya başlanmış.
Tv'lerde "konuşan Türkiye" diye bağırıyorlar hep.
İnsanların kendi sahip oldukları paradan bahsetmesi yetmezmiş gibi (azlığından ya da çokluğundan farketmez), bir de başkasının parasını merak eder hale gelmişler.
Şaşırıyorum.
Ve yavaş yavaş bir hırs dalgası sarıyor ülkeyi, farkediyorum ama kimseye anlatamıyorum derdimi...
Bir "pazarlama" marketing" lafıdır dönüp gidiyor.
O zaman düşünmüştüm, Marslılar geldi ve insanlarımızı tek tek ele geçiriyorlar diye.:)
Marslıyı çıkaralım o deli suyunu içme kavramını koyalım aynı şeye ulaşırız sanırım.:)
Çok istedim diğerlerine benzemeyi, iş bitirici olmayı, pazarlama öğrenmeyi.
Ama ben iş görüşmesine bile gitsem mesela önce kötü taraflarımı söylerim ki sonra mahcub olmayayım.:)
Çok sayıda iyi iş kaçırdım bu sayede.:)

Çok mu karışık oldu, umarım değildir.
Galiba o suyu içmemiş olanlardanım. İçmek istiyorum, belki başımı kurtarmak için ama bişey bana engel oluyor sanki.
Cem Mumcu'da bahsediyor bazen toplumca delirdik filan diye, Tv izlemek bunun için yeterli. Belki suyu ancak böyle içebiliriz, kadın programlarına filan tahammül edebilirsek.:)

kayipsimurg dedi ki...

ATALET:
Bir şizofren düşünce derneği kurulacaksa Türkiye'de başkanı ben olmalıyım :) Çağrışımlara hoplayıp zıplamalara bizzat zihnim bile yetişemiyo zaten:)

WHO:
Yav bu ne okumaktır ki hala bitirip dönemedin. Yanlış sayfayı okuyo olmayasın:)

ÜÇTEMMUZ:
İş bitirici olmanın günümüzdeki tercümesinin pek hoş çağrışımları yok bana. Sen böyle kal en iyisi. Liman gibi:)

geçkalmadımki dedi ki...

Çok etkileyici..
acaba hep birlikte içsekmi o kuyunun suyunu..
böyle kimi içmiş, kimi içmemiş olmuyor..
Sevgiler...

 
bu blog "atalet"le yapıldı